Menu

Automobili koji se ne pale bez položenog alkotesta- DA, i to u Hrvatskoj

Već godinu dana Hrvatska je jedno od samo nekoliko tržišta na kojima Carlsberg testira novi način osiguravanja 'nula' neodgovorne konzumacije. Deseci službenih automobila tako neće upaliti motor bez da vozač napuše 0,0 promila.


U Hrvatskoj već godinu dana voze jedinstveni automobili, automobili koji odbijaju upaliti motor ako vozač ne napuše 0,0 promila. Radi se o službenim automobilima tvrtke Carlsberg Croatia, proizvođača piva koji svoje zaposlenike motivira da svakodnevno žive kompanijsko pravilo 'nula neodgovorne konzumacije'.

Projekt je ovo koji je započeo prošle godine u studenom, i nastaviti će se i dalje, a Hrvatska je bila u prva dva tržišta u Europi u kojima je kompanija testirala sustav.

Ugradnja alkotesta koji je povezan s motorom i ne dozvoljava paljenje u slučaju konzumacije alkohola, predstavlja značajnu financijsku investiciju. Ipak, u Carlsbergu Croatia naglašavaju kako se radi o pitanju koje je prevažno da bi se prepustilo slučaju i investiranje u ugradnju će svakako nastaviti.

  • Danas 61 posto naših službenih automobila ima ugrađene sustave za alkotest, a do ljeta sljedeće godine bit ćemo na 95 posto voznog parka. Proces je vezan za zamjenu voznog parka, pa kako dolazi vrijeme za nabavu novih automobila, tako u njih ugrađujemo sustav. Na početku je bilo izazova i morali smo raditi na edukaciji, ali kolege su se već navikli i zapravo nam je puhanje u alkotest postalo dio rutine, radimo to jednako kao što i vežemo pojas kad sjednemo u automobil – rekao je Goran Vukelić, direktor lanca opskrbe kupaca.

Sustav je za korisnika zapravo jednostavan, pri sjedanju u automobil potrebno je puhati u test dok on ne prestane davati zvučni signal. Nakon nekoliko sekundi, u slučaju da je količina alkohola u dozvoljenim granicama sustav omogućuje paljenje automobila.

U slučaju da količina prelazi granicu, sustav blokira automobil na 15 minuta, i nakon tog vremena dozvoljava ponovni pokušaj. Ako ni tada vozač ne prolazi test, sustav automobil blokira na 30 minuta.

Nakon što je automobil uspješno pokrenut svako sljedeće pokretanje vozila nakon što je bilo ugašeno, ako je unutar 120 minuta, prolazi bez alkotesta, ali istekom dva sata, vozač ponovno mora dokazati da nije pod nedozvoljenim utjecajem alkohola.

Osim vozila koja su limitirana na 0,0, postoje i službeni automobili koje zaposlenici imaju pravo koristiti i izvan radnog vremena, pa su za te automobile granice postavljene u skladu sa zakonskim ograničenjem od 0,5 promila. Ipak, u kompaniji potiču sve zaposlenike ne piju kad voze.

  

  • Nažalost, nesreće uzrokovane neodgovornom konzumacijom alkohola svakodnevna su pojava. Od tragičnih smrti do velikih materijalnih šteta, razloga da se nakon ispijanja pića ne sjeda za volan je nebrojeno mnogo. Kao proizvođač piva, posebno smo osjetljivi na ovu temu i smatramo da kod naših zaposlenika moramo osvijestiti koliko je važno da kad piju ne voze – zaključio je Goran Vukelić, direktor lanca opskrbe kupaca.