Menu

Zaklada Carlsberg

Zaklada Carlsberg jedna je od najstarijih svjetskih komercijalnih zaklada. Ovdje u Carlsbergu, pivska djelatnost cvijeta, ali i biva prepoznata kao podrška znanosti, studentima, umjetnosti i kulturi. Predsjednik zaklade Carlsberg ujedno je i predsjednik Nadzornog odbora Carlsberg grupacije što je praksa još od davne 1876. godine.

Zaklada Carlsberg osnovana je 1876. godine, kada je J. C. Jacobsen osigurao budućnost svoje pivovare, prenijevši je na upravljanje Danskoj kraljevskoj akademiji znanosti i književnosti. Od tada Zaklada Carlsberg upravlja Carlsberg grupacijom, vodeći računa da pivovara radi s fokusom na inovacije i proizvodnju kvalitetnih proizvoda, istovremeno podržavajući istraživanja u okviru prirodnih, društvenih i humanističkih znanosti. Sve u skladu sa željama i vizijom osnivača. Brigu za budućnost i opstanak Carlsberga Jacobsen je pokazao kada je napravio ugovor o njegovu prijenosu Danskoj kraljevskoj akademiji znanosti i književnosti.

U to vrijeme, kao i danas, Akademija je bila mjesto susreta danskih elitnih istraživača. Odluka koju je tada donio Jacobsen bila je izuzetno revolucionarna, vizionarska i trajna. Njegova želja bila je da zaklada Carlsberg, sa svojim dubokim korijenima koje ima u znanosti, osigura da, čak i nakon njegove smrti, Carlsberg stalno unaprjeđuje proces proizvodnje piva i nastavi proizvoditi pivo vrhunske kvalitete. Zaklada Carlsberg preuzela je vlasništvo i upravljanje Starim Carlsbergom, nakon što je Jacobsen preminuo tijekom posjeta Rimu 1887. godine. Carlsberg grupacija trenutno je jedina globalna pivovara koja se nalazi u vlasništvu fondacije.

Zaklada Carlsberg ima dva osnovna cilja:

  • biti aktivan investitor s kontrolom Carlsberg A/S, što joj osigurava odlučujući utjecaj na strategiju Carlsberg grupacije
  • podržavati osnovna znanstvena istraživanja u okviru prirodnih, društvenih i humanističkih znanosti, kroz dodjelu stipendija i sredstava za društveno odgovorne projekte.

Vizija

Zadatak zaklade Carlsberg je upravljati nasljeđem pivovare J. C. Jacobsena, tako da se njegove misli i ideje poštuju, kao i da se Povelja zaklade propisno primjenjuje i prilagođava suvremenim principima, pomažući na taj način definiranje pravca kretanja kompanije, znanosti i društva.

Dvorac Frederiksborg i Muzej nacionalne povijesti.

Dvorac je bio mjesto u kojem se nalazio Muzej nacionalne povijesti još od 1878. godine. Muzej je osnovan na inicijativu J. C. Jacobsena, a danas radi kao nezavisno odjeljenje zaklade Carlsberg.

Saznaj više

Klikni na sljedeće linkove za više informacija