Menu
Carlsberg Heritage So Who Is Carlsberg 2880X1440 (1)

1847.

Osnovan je Carlsberg

Kada mu je otac preminuo 1835. J.C. Jacobsen preuzeo je njegovu malu pivovaru  u unutrašnjosti Kopenhagena. Kasnije je ipak shvatio da mu je potrebna pivovara s većim skladištem sa sistemom za hlađenje. Stoga je sagradio novu pivovaru, izvan Kopenhagena, na vrhu brda, gde je tekla voda. Tako je stvoren Carlsberg 1847.godine.

J.C. Jacobsen, osnivač Carlsberga

J.C. Jacobsen je – sasvim doslovno – rođen da pravi pivo.

Već 1847. godine osnovao je Carlsberg.

Carl Jacobsen, sin i konkurent

Osnivač Carlsberga, J.C. Jacobsen imao je samo jedno dijete – sina kojeg je nazvao Carl Jacobsen. Jeste li znali da je po njemu i nazvan Carlsberg?

Iako zvuči kao da su imali sjajan odnos, situacija nije bila tako jednostavna.

1867.

Carlsberg pivovara pretrpjela je ogromnu štetu u požaru

J.C. Jacobsen je iskoristio slučaj požara, koji je izbio u pivovari, kako bi je dodatno modernizirao, ovog puta koristeći materijale koji su otporni na vatru. Na ovaj način je J.C.Jacobsen ostao dosljedan i izgradio je još snažniju pivovaru u vrlo kratkom roku.

Kasnije je postavio sistem za hlađenje koji je utjecao na poboljšanje kvalitete proizvoda

Jacobsenov sin Carl vraća se nakon završenog studija pivarstva u Evropi. Počinje pripremati i praviti svoje vlastito pivo u novoizgrađenoj pivovari.

Lagerkaelder 1950 2 (2)

1868.-69.

Carlsberg prvi put izvozi u Veliku Britaniju i Aziju

J.C. počinje s procesom izvoza u drugoj polovici 1800-ih, između ostalog započinje sa slanjem kutija Carlsberg piva brodovima u Veliku Britaniju, Kinu i Indiju, a razmišlja se čak i o Australiji.

Mnogo godina kasnije, 1954.godine, Velika Britanija postaje najveće Carlsbergovo izvozno tržište. U tom periodu, brod natovaren Carlsberg pivom plovi Sjevernim morem svakih 12 dana.

Carlsberg posjed u Danskoj

Većina originalnih zgrada koje su djelo J.C. i Karla još uvijek se nalaze na Carlsbergovom posedu u Kopehagenu, gde je i Carlsberg centralni prostor danas.

Konji u pivovari - nekad i sad

Kada je pivar J.C. Jacobsen izgradio Carlsberg Pivovaru 1847. godine, također je bila izgrađena i ergela.

1903. Carlsberg je izgradio vlastitu punionicu, i od tada, Pivovara direktno dostavlja boce trgovcima. Zbog ovoga je potreba za konjima bila još veća, a do 1925. godine Carlsberg je imao skoro 200 konja.

Carlsberg Laboratory Carlsberg Group

1875

J.C. Jacobsen osniva Carlsberg Laboratorij

J.C. Jacobsen vodio se pitanjem: Kako se pravi najbolje pivo, najviše kvalitete? Kao pivar, J.C. Jacobsen proveo je cijeli život prikupljajući najnovija znanja. Kao tinejdžer, prisustvovao je predavanjima H.C. Ørsted u Društvu za širenje prirodnih znanosti. Tamo je shvatio koliko znanstvena otkrića utječu na produktivnost i kvalitetu u različitim industrijama, a zaključio je da ni pivarstvo od toga neće odudarati.

 

Kako je Carlsberg zauvijek izmijenio pivarsku industriju?

Nekada je proizvodnja piva bio nepredvidiv proces koji je često rezultirao pivom koje se ne može piti.

Međutim, 1883. godine, u Carlsberg istraživačkom laboratoriju došlo je do revolucionarnog otkrića za pivsku industriju.

Izum PH skale i revolucija pivarstva i znanosti

Pronalazak PH skale u Carlsberg istraživačkoj laboratoriju, osigurao je Carlsberg piovovri visoku kvalitetu svakog piva koje će proizvoditi.

Primjena PH skale je od tada beskonačna u svim područjima.

heritage-6.jpg

1876.

J.C. Jacobsen pokreće Carlsberg Fondaciju

Carlsberg Fondacija  jedna je od najvećih fondacija pri nekoj industriji u čitavom svijetu. U Carlsbergu, ambiciozno poslovanje u pivskoj industriji razvija se usporedno s istraživanjem i podrškom najvišoj umjetnosti, kulturi i znanosti.

Carlsberg Fondacija glavni je dioničar  Carlsberg Grupacije čime vrši odlučujući utjecaj na poslovanje kroz vlasički udio koji posjeduje.

Carlsberg Fondacija podržava osnovna vizionarska i inovativna međunarodna istraživanja u prirodnim, društvenim i humanističkim znanostima. Ona osnovna istraživanja koja nas čine pametnijima, pomažu nam da se suočimo s globalnim izazovima i da doprinesemo društvu.

1906

Carl Jakobsen postaje prvi direktor Carlsberg Breweriesa.

1913

Carl Jacobsen donira statuu Male Sirene gradu Kopenhagenu.

Skulptura koju je dizajnirao Edward Eriksen inspirana je kraljevskom balerinom Ellen Price de Plane. Skulptura je podignuta 23. kolovoza 1913. u Langeliniju.

1914

1914. Carl Jacobsen umire u Kopenhagenu.

Kao prvi Generalni Direktor Carlsberg Breweries, uveo je osmosatno radno vrijeme zaposlenima.

 

Carlsberg - postajanje međunarodnim igračem

 

Danas, u pivskom portfelju ima preko 140 osnovnih pivskih brendova, uključujući local power brendove i međunarodne premium brendove, craft i specialty brendove i bezalkoholne proizvode.

Težimo stvaranju boljeg piva, za danas i sutra, u svih naših 150 tržišta. Poslujući odgovorno i održivo, ostvarujemo tu težnju, a vrijednost donosimo i dioničarima i društvu.

Ali naš put se tu ne završava.